د. عبد الباسط محمد سيد: أيوه، بالضبط.
أحمد منصور: وتقريباً الدكتور حسان شمس باشا يقول: إن أول بحث نُشر عن زيت الزيتون سنة 86 فقط.
د. عبد الباسط محمد سيد: أيوه بالضبط.
أحمد منصور: بشكل متأخر.
د. عبد الباسط محمد سيد: أيوه، اللي كان كل الكلام ده بيعتبروه نوع من أنواع الزيت وخلاص، وإنما لما اهتُم به، وكانت الاهتمام بأميركا بالذات لأسباب لأنه فعلاً له.. ليه علاقة بالوقاية من السرطان.
أحمد منصور: الآن ك آلاف الأبحاث منشورة في هذا، قل لي إزاي نقدر نتفهم هذا؟ إن زيت الزيتون له هذه الفوائد الكبيرة بشكل أساسي في الوقت اللي كثير من الأمراض المتفشية يقولوا سببها الدهون؟
د. عبد الباسط محمد سيد: هأقول لحضرتك ليه؟ لأن زيت الزيتون يحارب الدهون.
أحمد منصور: يحارب الدهون.
د. عبد الباسط محمد سيد: ويذيب الكولسترول، يعني مثلاً الناس اللي عندهم تشمع في الكبد أو الكبد الدهني، لو أخذ كل يوم معلقة زيت زيتون يزيل الكبد الدهني.
أحمد منصور: هكذا معلقة.
د. عبد الباسط محمد سيد: آه، معلقة.
أحمد منصور: ممكن يغمسها أو يشربها.
د. عبد الباسط محمد سيد: أو يحطها على السلطة ويشربها بالسلطة.
أحمد منصور: يعني هو يعني كما فهمت منك في حديث العسل أو في.. في قضية معلقة العسل إن الناس أحياناً بتتخيل إنها لازم تأخذ الحاجة كده.
د. عبد الباسط محمد سيد: لأ.
أحمد منصور: يعني ممكن لو أذابها في أي شيء وأخذها، هي نفسها دخلت وامتصت.
د. عبد الباسط محمد سيد: أيوه، لأسباب.. لأسباب لأن هو أساساً زيت الزيتون الوحيد من الزيوت اللي بيحتوي على أحماض دهنية وحيدة التشبع، يعني فيها رابطة غير مشبعة واحدة، ولذلك أندريا ويل بيقول لك: استخدم الشم والتذوق في إن زيت الزيتون يبقى virgin يبقى بكر، يعني مش متزنخ، ووجد إن حضرتك لما تحطه على الدهون يذيب الدهون.
أحمد منصور: عجيب!!
د. عبد الباسط محمد سيد: ما هو شوف حضرتك دهن ويعالج الدهون، لأنه فيه أوميجا 3 كثير، والأوميجا 3 بتعالج الدهون.
أحمد منصور: وثبت إن الشعوب اللي بتستخدم زيت الزيتون بشكل دائم مافيش عندها معاناة.
د. عبد الباسط محمد سيد: ما بيحصلش عندها تصلب الشرايين ولا (إكزهايمر) اللي هو ضياع مرض الخوف ده اللي بيضيع الذاكرة أو يضيع المخ.
أحمد منصور: اللي هو بيبقى في نهاية العمر.
د. عبد الباسط محمد سيد: في نهاية العمر، بالإضافة إلى حاجة مهمة جداً إن أندريا ويلد بيقول (وَصِبْغٍ لِّلآكِلِينَ) اللي جت في الآية، إنه الصبغ نحن في العرب نسمي الكروموسومات، أو نسمي المورثات بنسميها الصبغيات، فقال أنتم ليه ما خدتوش الكلمة دي (وَصِبْغٍ لِّلآكِلِينَ) على أنها إشارة إلى الصبغيات أوالمورثات؟ فبناءً عليه هو أثبت بقى أندريا ويل يعني أيه علاقته بالسرطان، بيحمي سرطان.. الخلية السرطانية خلية عادية، بس اللي حصل إنه الضفيرة الوراثية اللي فيها المسافة ابتدت تتسع شوية، يعني فيه ارتباط بين الضفيرة والضفيرة بين خطي الضفيرة، الارتباط ده بيخلي فيه مسافة، المسافة دي بتتسع من 26 أنجستروم، أنجستروم دي وحدة قياس طول، يعني واحد على مليون من المتر، بتتسع من 26 إلى 36 أو 37، فالخلية تنقسم بسرعة وتضفر، ثبت إن زيت الزيتون يحافظ على المسافة بين الأيه؟ فرعي الشريط الوراثي، ويحارب التآكل اللي بيتم في طرفي الضفيرة الوراثية، هذا ما أثبته أندريا ويل.
أحمد منصور: أنا عايز أقول لك على موضوع الزيت، هل هذه الأشياء التي كان الرسول -عليه الصلاة والسلام- يأكلها كانت البيئة هي التي تجبره عليها أم أنها كانت هدياً أيضاً في اختياره؟
د. عبد الباسط محمد سيد: لو كانت البيئة التي تجبره عليها، فلماذا تكلم عن أمور لم.. لم توجد في البيئة؟
أحمد منصور: مثل؟
د. عبد الباسط محمد سيد: القسط الهندي.
أحمد منصور: أيه القسط الهندي.
د. عبد الباسط محمد سيد: قال: عليكم بالقسط الهندي فإنه يعني لما كان بيأتيه بعض الأطفال اللي عندهم لوز أو عندهم.. كان يقول يعني اعملوا له سعوط.. سعوط يعني زي غرغرة بالقسط الهندي، وكان يعالج به ذات الجنب، وكان يأتي في ذلك الوقت من الهند، واخد بال حضرتك؟ وتكلم عن العدس، ولم يكن العدس موجود في الجزيرة العربية، وتكلم عن البردقوش..
أحمد منصور: العدس جه في القرآن، هل كانوا العرب يفهموا معنى العدس (وقثائها وفومها وعدسها)؟
د. عبد الباسط محمد سيد: لأ، كان موجود في مصر.
أحمد منصور: آه.
د. عبد الباسط محمد سيد: كان موجود في مصر.
أحمد منصور: وكانوا يعرفون هذا؟
د. عبد الباسط محمد سيد: يعني هو ذُكر على اعتبار.. الخردل لم يوجد في الجزيرة العربية، وتكلم القرآن عن الخردل، وتكلم رسول الله عن الخردل، ما هو ده الإعجاز بتاع رسول الله إنه بيتكلم عن أدوية حتى..، يعني على سبيل المثال اللي.. اللي هو كان بيأخذ السقاية اللي فيها زيت الزيتون، وفيها نقطتين خل.
أحمد منصور: أي نوع من الخل؟
د. عبد الباسط محمد سيد: والله اللي كان موجود في الجزيرة العربية في ذلك الوقت كان الخل.. خل التفاح.
أحمد منصور: خل التفاح.
د. عبد الباسط محمد سيد: أو قيل هذا يعني.
أحمد منصور: والجزيرة العربية لم تكن تزرع التفاح في ذلك الوقت.
د. عبد الباسط محمد سيد: آه، وبعدين قيل إن هو نوع من أنواع الخل اللي كان في.. بيوجد في الخمور يعني، تحويل الخمور، إن الخمر لما بيتوجد فيه كالسيوم بيتحول على طول إلى خل.
أحمد منصور: لأن حديث "نعم الإدام الخل”.
د. عبد الباسط محمد سيد: أيوه.
أحمد منصور: وإن الخل يعني كان دائماً موجود في بيوت الناس.
د. عبد الباسط محمد سيد: آه، "ما اقفر بيت فيه خل" "بارك الله في الخل فإنه كان إدام الأنبياء من قبلي”.
أحمد منصور: فائدة الخل ؟
د. عبد الباسط محمد سيد: أهم حاجة بقى الفايدة بتاعة الخل غريبة جداً إن رسول الله لما كانوا يجيبوا له خل يغمس بالخل، يغمس كسرة الخبز بالخل ويأكل، الخل نواتج هضم المواد الكربوهيدراتية في الجسم، مركب خل اسمه أسيتو أسيتيت، والبروتين يتحول إلى أسيتو أسيتيت، والدهون تتحول إلى أسيتو أستيت، يبقى المركب الوسطي للدهون والكربوهيدريت والبروتين خل، فلما تأكل خل ويحصل عندك نقص في أي واحدة فيهم يديك.
أحمد منصور: تعويض لهذا.
د. عبد الباسط محمد سيد: تعويض لهذا.
أحمد منصور: من الدهون.
د. عبد الباسط محمد سيد: من الدهون ومن الكربوهيدريت ومن البروتين، ولذلك شوف حضرتك نعم الإدام الخل، الكلام كلام جامع شامل فيه جوامع الكلم لرسول الله صلى الله عليه وسلم.
أحمد منصور: عليه الصلاة والسلام.